Λαϊκοί - Παραδοσιακοί Χοροί
Τσιφτετέλι
 Το γνωστό σε όλους μας "τσιφτετέλι", απομεινάρι της 400ετούς κατοχής του Ελληνικού χώρου από τους Τούρκους, που επανεισάχθηκε μαζί με τα γνωστά και ως "Σμυρναϊκά Τραγούδια" μετά την καταστροφή της Σμύρνης, θα μπορούσε να θεωρηθεί η ελαφρά μορφή του χορού της κοιλιάς. Χαρακτηρίζεται από ελεύθερη μορφή κίνησης σύμφωνα με τον ρυθμό, χωρίς συγκεκριμένους κανόνες.
Χασάπικο
 Ο χασάπικος προέρχεται από την Μ. Ασία. Ήταν συντεχνιακός, ανδρικός χορός και οφείλει την ονομασία του στους Χασάπηδες ή Μακελάρηδες των Βυζαντινών χρόνων. Πλέον σήμερα χορεύεται ομαδικά από άνδρες και γυναίκες. Περιλαμβάνει θεαματικές αλλά και αρκετά δύσκολες φιγούρες με μεγάλη ποικιλία.
Συρτάκι

 Το συρτάκι είναι ένας πολύ δημοφιλής διεθνώς ελληνικός χορός. Δημιουργήθηκε το 1964 για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας «Zorba the Greek» (Ο "Ζορμπάς" βιβλίο του Καζαντζάκη, εκδόθηκε στο Παρίσι το 1947) από αργές του χασάπικου και γρήγορες κινήσεις του χασάποσέρβικου. Η μουσική για το συρτάκι γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.

 Κύριο χαρακτηριστικό του χορού αυτού και της μουσικής του είναι η επιτάχυνση στο ρυθμό. Το όνομα συρτάκι προέρχεται από την λέξη συρτός, ένα κοινό όνομα για μια ομάδα παραδοσιακών ελληνικών χορών.

Το συρτάκι χορεύεται με σχηματισμό γραμμών ή κύκλων από τους χορευτές, οι οποίοι κρατιούνται με τα χέρια από τους ώμους των διπλανών τους. Το μέτρο είναι 4/4, αυξάνεται σταδιακά και φτάνει στα 2/4 στο γρηγορότερο μέρος. O χορός αρχίζει με πιο αργές, ομαλότερες κινήσεις οι οποίες βαθμιαία γίνονται γρηγορότερες, ζωηρές, συμπεριλαμβάνοντας συχνά και μικρά πηδήματα.

Ζεϊμπέκικο

 Το ζεϊμπέκικο (ή ζεϊμπέκικος) είναι ελληνικός λαϊκός χορός. Το όνομά του οφείλεται στον εξισλαμισμένο ελληνικό πληθυσμό των Ζεϊμπέκων. Αναφέρεται ότι διαδόθηκε στα ελλαδικά αστικά κέντρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η εμφάνισή του ανάγεται στα τέλη του 17ου αιώ να σε αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή αναφέρει ότι χορευόταν στη Μαγνησία και το Αϊδίνιο σε τοπικές γιορτές. Όντας αρχικά αντικριστός χορός δύο ατόμων που έφεραν οπλισμό, εξελίχθηκε σε «μονήρη αυτοσχεδιαστικό ανδρικό χορό».

Χασαποσέρβικο
 Ο χασαποσέσβικος είναι η σέρβικη παραλλαγή του Χασάπικου και είναι σλάβικης καταγωγής. Χορεύεται ομαδικά από άνδρες και γυναίκες με πηδηχτά βήματα, όπως και όλοι οι χοροί τω Σέρβων.
Τσάμικο

 Χορός της Κλεφτουριάς. Το Τσάμικο ήταν "ένοπλος χορός", δηλαδή ήταν πολεμικός ή στρατιωτικός χορός αφού τον χόρευαν παλιά οι κλέφτες, φέροντας τα όπλα τους. Κάποιοι περιηγητές χαρακτηρίζουν το τσάμικο ως "Αρειμάνιο Χορό", από τους αγέρωχους πολεμιστές που τον χόρευαν, κατεβαίνοντας από τα βουνά όπου ζούσαν, στα πανηγύρια του χωριού ή του κάμπου.

Όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλία από τους Τούρκους, ο οπλαρχηγός Κώστας Γαρέφης (1874-1906) κάλεσε τους λεβέντες του και χόρεψαν το Τσάμικο για να πανηγυρίσουν για τη νίκη των Ελλήνων.

Το Τσάμικο είναι ο χορός που μετά την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους κάποιοι ήρωες, Έλληνες μαχητές, χόρεψαν μπροστά στο Βασιλιά Όθωνα για να τον υποδεχτούν. Το Τσάμικο αποτέλεσε μια μορφή έκφρασης των έντονων συναισθημάτων της χαράς, τη λύπης, του πόνου, του αγώνα και γι’ αυτό και καταξιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου. Θεωρήθηκε και θεωρείται ακόμα και σήμερα λεβέντικος χορός, για άνδρες με ιδιαίτερες χορευτικές ικανότητες.

Συρτό

 Ο πιο γνωστός και αρχαίος ρυθμός που συναντάμε στα δημοτικά τραγούδια σε όλη την Ελλάδα είναι ο Συρτός.

Η ερμηνεία του ‘συρτού’ χορού, δηλαδή της λέξης είναι ακριβής της ονομασίας του χορού αλλά και του τρόπου του χορευτικού. Στο συρτό χορό, ο ένας στέκεται δίπλα στον άλλον, πιάνονται από τα χέρια και ο ένας σύρει τον άλλον. Ο Συρτός προέρχεται από το «σύρω», σέρνω τα πόδια μου. Πρόκειται για ένα στρωτό χορό που χορεύεται σε όλη την Ελλάδα με τη διαφορά ότι στις νησιωτικές περιοχές συναντάται σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του ρυθμού των συρτών χορών όλοι έχουν μια κοινή βάση. Τα πόδια στο συρτό χορό είναι χαμηλά και δεν σηκώνονται ψηλά όπως σε άλλους χορούς, για παράδειγμα το τσάμικο.

Καλαματιανός
 Ο Καλαματιανός είναι ένας από τους πιο γνωστούς δημοτικούς χορούς που χορεύεται σε όλη την Ελλάδα από άνδρες και γυναίκες.
Ικαριώτικος
 Χορός από την Ικαρία, νησί του Αιγαίου.
Μπάλος
 Νησιώτικος αντικριστός χορός.
Συρτός στα 3
 Μικτός χορός που χορεύεται κυρίως στην Ήπειρο και ο οποίος χαρακτηρίζεται από αργά βήματα και συνεχές «σουστάρισμα».
Ζωναράδικος
 Θρακιώτικος χορός που χορεύεται σε διάφορες μορφές σε όλη την Θράκη αλλά και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.
Καραγκούνα
 
 Αντιπροσωπευτικός χορός της Θεσσαλίας, χορεύεται από άνδρες και γυναίκες κυρίως στα πεδινά των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.
Μπαϊντούσκα
Κυκλικός χορός ιδιαίτερα αγαπητός στους Ανατολικορωμυλιώτες. Συναντιέται σε πολλές παραλλαγές σε όλο το Θρακομακεδονικό χώρο.
ABOUT
class

Full Program 

Soon